Het wenbeleid

Waarom is wennen zo belangrijk?

Het doel van een wenperiode.

  • Dat het kind vertrouwd raakt met de nieuwe omgeving, een gezonde relatie met de begeleidsters en de andere kinderen opbouwt.
  • Dat de ouders vertrouwd raken met de nieuwe situatie en dat er een vertrouwensrelatie ontwikkeld wordt met de begeleidsters.
  • Dat de voedingsschema’s, het slaapritme en de pedagogisch aanpak thuis en op het kinderdagverblijf op elkaar worden afgestemd. Dit is maatwerk en verloopt bij ieder kind anders.

Wennen betekent voor het kind dat het voldoende vertrouwen krijgt om te kunnen functioneren in de groep. Dit kan emoties en spanningen met zich mee brengen. Aan het einde van de dag wordt met de ouders geëvalueerd hoe de eerste dagen zijn verlopen. Zo nodig wordt het wenschema aangepast.


De laatste administratieve voorbereidingen voor u als ouder, eer uw kindje naar de opvang komt...

Voor de opmaak van de overeenkomst heeft u (destijds) een digitaal inlichtingenfiche ontvangen per mail.
Vier weken voor de startdatum van het opvangplan is de tijd aangebroken om de gegevens van uw kind daarin in te vullen en te mailen naar info@deboelekes.be.
Vervolgens neemt u contact op met Brigitte Quax, de coördinator. We maken dan 3 afspraken.
De eerste is voor het intakegesprek en de 2 andere data zijn voor de wenochtenden. Mocht tijdens de wendagen blijken dat uw kind meer wenmomenten nodig heeft, dan wordt dit met u als ouder besproken.
Daarnaast vraagt u voor uw kindje het attest inkomenstarief aan bij kindengezin.be en mailt dit eveneens aansluitend door naar info@deboelekes.be.



Het intake gesprek

Het intake gesprek duurt gemiddeld een 45 minuten.
Het is belangrijk dat u uw kindje meeneemt. Zo kan uw kindje al aanwezig zijn in de opvang samen met u. Het kindje kan dan ook al eens kennismaken met de andere kinderen en begeleiders, en misschien zelfs al eens even spelen, of op ontdekking gaan terwijl mama en / of papa toch nog veilig in de buurt is.
We bespreken uitvoerig de informatie die in de inlichtingenfiche staat, met aanvullend alle gewoonten en ritueeltjes van uw kind.
Tevens ontvangen wij nu uw familiefoto(s) voor in onze familie boom.

Wat komt er zoal aan bod?

De voedingen.
Welke voeding mag uw kind al dan niet nuttigen, op welke manier eet uw kind, zijn er allergieën, of andere belangrijke weetjes voor ons als begeleidsters.

Het slaapritueel.
Denk hierbij aan hoe uw kindje thuis slaapt: pyjama, slaapzak, speentje, duimpje, knuffel, muziekje en de slaaptijden.

De dag structuur.
Hoe verloopt de dag voor uw kindje als het thuis is.

De gezondheid van uw kind.
Is er sprake van reflux, a - symmetrie, heupluxatie etc. dan is het voornaam om hier zeker aandacht aan te besteden.

De ontwikkelingsfase van uw kind.
Wat kan uw kindje al, waarmee speelt het graag, welke spelletjes vindt uw kindje fijn.

Het brengen ven ophalen van uw kind
Eventueel afspraken omtrent het ophalen van uw kind door derden.


De wenochtenden

Om 9:00 uur brengt u uw kindje. De begeleidster heeft dan alle aandacht voor het onthaal van u beiden en om uw kindje de veiligheid en geborgenheid te bieden die het nodig heeft in een nieuwe en onbekende omgeving.

In de ochtend is uw kind het meest uitgerust en zal daardoor gemakkelijker omgaan met alle nieuwe indrukken die het opdoet. Bij de meeste kinderen komt er een eet- en verzorgingsmoment en een slaapmomentje voor, dit zijn de momenten waar we graag extra tijd voor uw kindje maken, om het op het gemak te stellen.
Om 13 uur komt u uw kindje weer ophalen. De begeleidster geeft u graag alle uitleg over hoe de wendag is verlopen. Ook is dit voor de begeleidster een moment om feedback te kunnen vragen of praktische aanvullende info.

Indien u als ouder, tijdens het opvangmoment behoefte heeft om even te horen hoe het met uw kindje in de opvang gaat, mag u gerust telefonisch contact opnemen.

Wat zit er allemaal in de verzorgingstas voor uw kindje:

Spulletjes die in de opvang blijven:

  • 2 speentjes voorzien van naam
  • 1 knuffeldoekje
  • 1 pyjama als uw kind ouder is dan 6 maanden

Is uw kindje ouder dan 18 maanden dan vragen wij ook:

  • laarzen, jas en zo nodig sjaal, muts en handschoenen
  • 1 tetradoek waar mama een week lang mee geslapen heeft, en zodoende helemaal naar mama ruikt. Deze doek leggen wij over ons heen op momenten dat uw kindje troost zou zoeken of zijn voeding krijgt. Zo lijkt het voor uw kind of mama toch aanwezig is.

Spulletjes die dagelijks heen en weer gaan:

  • Papflesjes gevuld met de juiste hoeveelheid water
  • Verdeeldoosjes met daarin de juiste dosis babypoeder
  • Ofwel gesteriliseerde papflesjes met daarnaast een koeltasje met de moedermelk
  • Extra rompertje, sokjes en kleertjes