Op ontdekking

Vrij spel moment.

Tijdens de “vrije spelmomenten” kan en mag uw kind vrij op ontdekking gaan.
Het kind kan dan een vrije spelkeuze doen al naar gelang zijn eigen interesses.
Dit bied het kind de ruimte zijn eigen mogelijkheden in alle vrijheid ontwikkelen.
Tevens kan uw kind zo de wereld om hem heen te ontdekken, en leert het op zichzelf te vertrouwen.

Dit alles bevordert de ontwikkeling van de zelfstandigheid en kan het kind zijn fantasie en leergierigheid de vrije loop laten.
Uiteraard wordt uw kind hierbij met regelmaat aangemoedigd.

De creatieve activiteit.

Voortvloeiend uit mijn beroepsopleiding “activiteitenbegeleiding” vind ik het als coördinator belangrijk dat uw kind ook leert “spelen” met verf, papier, wol, watten, lijm en andere materialen.
Deze knutselactiviteiten worden vrijwel dagelijks aangeboden in de ochtend uren, aan kinderen ouder dan 18 maanden.
Uw kind mag mee doen, mits het dat zelf wilt. Als uw kind niet wilt knutselen hoeft het niet mee te doen.

Er wordt elke week gewerkt rond een bepaald thema, bijvoorbeeld dieren, lentebloemen, vakantie, de seizoenen, enz.
Gelet op de grote diversiteit van kinderen binnen onze kinderopvang bieden wij geen religieuze weekthema’s of feestjes aan.
Als coördinator ben ik van mening dat een religieuze voorkeur een keuze is binnen het gezin, dewelke het best in huiselijke kring kan aangeboden worden.
Er zijn voldoende andere thema’s om kinderen nieuwe dingen mee aan te leren. De kinderen vinden deze thema’s erg fijn en doen razend enthousiast mee.

De creatieve activiteit is een geleide activiteit die niet prestatie gericht is, het hoeft dus zeker niet MOOI te zijn, conform volwassen visie. Deze en ook andere activiteiten worden weloverwogen aangeboden.
De doelstellingen die men wil trachten te bereiken met het kind worden vooraf bepaald.
Uiteraard is er geen prestatie drang!! Het kind moet en mag wel kind kunnen zijn.

Buiten spelen.

Buiten spelen… voor ieder kind het fijnste moment van de dag!

Dit is een dagelijks terugkerende activiteit. Alleen bij regen blijven we binnen.
De kleding wordt aangepast aan het weer. We leren de kinderen om zelf hun laarsjes, jas en zo nodig sjaal en of muts aan te doen.
Vervolgens kunnen ze heerlijk ravotten in onze speeltuin.
Ook buiten organiseert de begeleidster een leuke activiteit om de kinderen te stimuleren om te bewegen te rennen en plezier te hebben.

Een onenigheidje.

Als er een “meningsverschil”, een tweestrijd of zelfs ruzie zou zijn tussen 2 kinderen, zal de opvoeder niet altijd ingrijpen of oplossingen aanbieden.
Er wordt getracht uw kind een attitude aan te leren opdat het  goed in staat zal zijn om zelf problemen “op te lossen“.
Uiteraard gebeurd dit alles binnen de grenzen die uw kind aankan, indien nodig wordt er zeker bijgestuurd en ingegrepen.
Zo ervaart uw kind dat het gerespecteerd wordt door de andere aanwezige kinderen, maar ook dat uw kind respect hoort te hebben voor de andere kinderen en de spullen om hen heen.

Knuffel.

Voor kinderen van 18 maand en ouder is het een regel dat de knuffel in bedje blijft liggen, ofwel enkel gegeven wordt voor troost bij verdriet. Een knuffel blijkt namelijk vaak een belemmering tijdens het spelen.

Bij kinderen jonger dan 18 maanden geldt deze regel min of meer ook, echter als uw kind het nodig heeft krijgt het wel zijn knuffeltje.
De knuffel wordt wel met grote regelmaat weer opgeborgen in het laatje van uw kind zodra uw kind er geen noodzakelijke behoefte meer aan heeft. Zo leert uw kind ook tevreden zijn zonder knuffel.
Zodra uw kind ouder wordt, meestal rond de leeftijd van 1 jaar, leren we uw kind enkel de knuffel te nemen voor het slapen of als troost bij groot verdriet. Voor de rest ligt de knuffel netjes opgeborgen in het laatje van uw kind.